Bruynzeel Storage Systems

Rendementsverbetering bij Bruynzeel Storage Systems: ‘Implementatiekracht ADC levert structureel één miljoen euro op’

Bij merkartikelfabrikant Bruynzeel Storage Systems werd de inkoop onder de loep genomen. Dat leverde een grote besparing op en dat smaakte naar meer. Directeur Ad Ewalts vroeg ADC Performance Improvement daarom ook de productie te analyseren. Op basis van no cure no pay zag ADC kans het rendement jaarlijks met één miljoen euro te verbeteren.

‘Het onderscheidend vermogen van ADC zit in de implementatiekracht. Wij hebben niet alleen goede adviezen gekregen, maar die zijn op basis van no cure no pay ook in de praktijk gebracht.’

‘Wij hebben in het verleden enkele van ’s werelds bekendste adviesorganisaties over de vloer gehad. Meestal waren de analyses prima, maar verder dan papier kwam men toch niet. En daar zit nu net het onderscheidend vermogen van ADC, de implementatiekracht. Wij hebben niet alleen goede adviezen gekregen, maar die zijn op basis van no cure no pay ook in de praktijk gebracht. Met succes, want dankzij ADC is ons rendement structureel, jaarlijks, met zo’n één miljoen euro verbeterd’, aldus managing director Ad Ewalts van Bruynzeel Storage Systems. Ewalts is een Bruynzeel-man in hart en nieren. Met een technische opleiding op zak werkte hij bij dit van origine oer-Hollandse bedrijf in uiteenlopende disciplines. ‘Het onderscheidend vermogen van ADC zit in de implementatiekracht. Wij hebben niet alleen goede adviezen gekregen, maar die zijn op basis van no cure no pay ook in de praktijk gebracht.’ Van R&D tot inkoop, van logistiek tot projectmanagement. Hij zag in die tijd het bedrijf, dat 110 jaar geleden in Zaandam van start ging, sterk veranderen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd het opgesplitst en in delen verkocht. Voor het bedrijfsonderdeel dat opslagsystemen maakt volgde een periode waarin het verschillende malen van eigenaar verwisselde. Nadat private equity Bruynzeel kocht, is er een duidelijke focus op kernactiviteiten. Bruynzeel maakt nu deel uit van de Constructor Group. Deze groep heeft een tak die industriële opslagsystemen maakt (palletstellingen e.d.) en één die opslagsystemen produceert voor onder meer archieven, kantoren, musea en bibliotheken. De groep heeft fabrieken in verschillende landen, waaronder één in Panningen, in Noord-Limburg. Ewalts is niet alleen directeur van deze productielocatie (40 miljoen omzet, 160 medewerkers), maar is ook senior vice president manufacturing van alle fabrieken en ook nog eens verkoopverantwoordelijk voor Centraal Europa.

Concurrentie

De ruimtebesparende opslagsystemen waarmee Bruynzeel wereldmarktleider is, doen in niets meer denken aan de stoffige kasten die vroeger in kelders stonden. Ze zijn niet alleen een stuk intelligenter geworden, maar ook design speelt een aanzienlijk grotere rol. Overal zijn de systemen van Bruynzeel Storage Systems te vinden. Van de kantoren van Deutsche Bahn tot de Franse nationale bibliotheek. Van het universitair ziekenhuis in Kopenhagen tot het kantoor van HSBC in Quatar. Veel van die systemen zijn gemaakt in Panningen. De grootste uitdaging waar Ewalts naar eigen zeggen voor staat, is om te groeien. In een aantal specifieke geografische markten, maar ook in het aantrekkelijke kantoorsegment. Aangezien Bruynzeel opereert op de wereldmarkt waar de concurrentie fel is, moet scherp op de kosten worden gelet. Daarom is de productie in Panningen sterk geautomatiseerd, onder meer door de toepassing van robots. Zo beschikt het bedrijf over een volledig geautomatiseerde productielijn voor het maken van de legborden. Per jaar worden hier zo’n twee en een half miljoen van die stalen ‘planken’ in uiteenlopende maten gemaakt. Alleen door een voortdurende verbetering van productiviteit en efficiency kan Bruynzeel Storage Systems de strijd op de wereldmarkt aan. En laat nu juist op die beide terreinen de kracht van ADC liggen. Het Amsterdamse bureau dat gespecialiseerd is in performance improvement, aantoonbare rendementsverbetering, nam voor Bruynzeel de inkoop onder de loep. ‘Vooral bij de niet-productgerelateerde inkoop bleek ruimte voor verbetering’, zegt Ewalts terugblikkend. ADC zag kans zo’n 400.000 euro te besparen, gemiddeld zo’n acht procent op de inkoopcategorieën die werden onderzocht. ‘Structureel, jaarlijks’, voegt de Bruynzeel-directeur daar aan toe.

‘Door een andere manier van productieplanning was het mogelijk sterk te besparen op de loonkosten.’

Productieplanning

Alleen al op de categorie ‘houtgerelateerde producten’ (afwerkingspanelen e.d.), werd een ton bespaard. De inbreng van ADC ging echter verder dan alleen kostenbesparingen. Contracten werden door de inkoopexperts van ADC tegen het licht gehouden. In een aantal gevallen werden de contractuele afspraken met toeleveranciers beter, duidelijker beschreven. Aangezien Bruynzeel een hoog inkoopaandeel heeft, en dus sterk afhankelijk is van haar toeleveranciers, werd door ADC in nauwe samenwerking met de inkoopafdeling het leveranciersmanagement verder geprofessionaliseerd. ‘Wij waren bijzonder te spreken over de resultaten die door ADC in zo’n korte tijd werden geboekt. Dat smaakte naar meer. Daarom hebben wij hen gevraagd ook onze productie te bekijken’, aldus Ewalts. Uit onder meer een brown paper-analyse van de processen bleek waar de knelpunten zaten. Door een andere manier van productieplanning was het mogelijk sterk te besparen op de loonkosten van inhuurkrachten. In totaal werd 500.000 euro (14 procent) bespaard op de directe loonkosten en 100.000 euro op de indirecte loonkosten. ‘Door een andere manier van productieplanning was het mogelijk sterk te besparen op de loonkosten .’ Ook hier, net zoals bij de werkzaamheden van ADC op het gebied van inkoop, gaat de inbreng van ADC verder dan alleen het boeken van forse besparingen. Als onderdeel van die verbeterde productieplanning werden ook kritische prestatie-indicatoren ingevoerd. Uiteraard spreekt dat een manager als Ewalts aan. Op basis van actueel inzicht kan per slot van rekening gericht worden bijgestuurd.

Kennisgedreven

Al met al bespaarde Bruynzeel Storage Systems structureel één miljoen euro. De opdracht werd door ADC op basis van no cure no pay uitgevoerd. ADC krijgt daar eenmalig een bepaald percentage van. Ewalts, die al eerder ervaring opdeed met deze wijze van beloning, vindt de prijs/prestatieverhouding uitstekend. Dat is de harde, zakelijke kant van de opdracht die ADC uitvoerde. De resultaten zijn echter in de kern te danken aan de aanpak en cultuur van het Amsterdamse bureau. ‘ADC is een sterk kennisgedreven organisatie’, concludeert Ewalts. ‘Zowel op inkoopgebied als op het gebied van productie hebben zij pur sang specialisten in dienst’. Typerend vindt hij ook de no nonsense werkwijze. Geen dikke rapporten, maar een snelle, scherpe analyse en dan aan de slag. ‘Samen’ aan de slag wel te verstaan. Ewalts is zichtbaar tevreden over de goede samenwerking met ADC. Een samenwerking die niet alleen gestalte kreeg in een multidisciplinair samengestelde stuurgroep, waar pittige discussies plaatsvonden, maar vooral op de werkvloer. De mensen van ADC voerden samen met de medewerkers van Bruynzeel Storage Systems in de fabriek de noodzakelijke veranderingen door. En dat werkt. Want alleen zó worden vogels in de lucht ook vogels in de hand.

ADC vroeg journalist Freek Andriesse een serie interviews af te nemen bij spraakmakende opdrachtgevers. Dit artikel is daar één van. Drs. Freek Andriesse is economisch journalist. ADC adviseert organisaties en overheidsinstanties bij  financiële, operationele en inkoopvraagstukken en levert daarbij praktische langdurige oplossingen en capaciteit.

– Oók behoefte aan een praktische oplossing?

Onze consultants staan voor u klaar.