Performance improvement: zó doen we dat

‘We doen meer met hetzelfde aantal mensen’
Marlies Leenders-Stassen
Adjunct-directeur

Nieuwe taken op je bord en een omgeving die zich meer en meer roert. Dan klinkt de roep om extra inzet van menselijk kapitaal steeds luider. Uit verschillende analyses van ADC Performance Improvement bleek echter dat het goed mogelijk is meer met hetzelfde aantal mensen te doen.

'Internationalisering vereist kostenverlaging'
Jon Kuiper
Chief executive officer

Koopman Logistics Group wil groeien door verdere internationalisatie. Het succesvolle Nederlandse familiebedrijf schakelde ADC Performance Improvement in om de concurrentiekracht in het internationale speelveld te vergroten. Door kostenverlaging en stroomlijning van processen verbeterde de efficiency aanzienlijk.

'Elke euro die we besparen blijft in de zorg'
Henk Steven Beernink
Leidinggevende facilitaire dienst

Intermetzo helpt kinderen en jongeren met meervoudig complexe problemen. Dat is dure zorg. Samen met ADC Performance Improvement werd de inkoop geprofessionaliseerd. Dat leverde niet alleen opmerkelijk grote besparingen op, maar goede inkoop levert ook toegevoegde waarde voor de cliënten.

'Meer tijd voor de cliënt en lagere bedrijfskosten gaan uitstekend samen'
Frank Broekhuizen
Directeur

Zorginstelling voor ouderen Nusantara kwam enige tijd geleden in de financiële problemen. ADC Performance Improvement wist sterk op de inkoopkosten te besparen en door optimalisatie van het primaire proces steeg de cliëntgebonden zorg met 15 procent. 'Cliënten vinden onze medewerkers meer zichtbaar geworden.'

"De grote winst is de samenwerking"
Emma Beaujon
Directeur

Door inkoopvolumes te bundelen en ze vervolgens professioneel in de markt te zetten is geld te besparen. Veel geld. In het geval van Stichting De Opbouw maar liefst 1,4 miljoen euro. Toch zit de echte winst voor deze grote zorginstelling in de betere interne samenwerking op inkoopgebied. Door inkoopcoördinatie valt nog veel meer te verdienen.

"Hoe kwaliteitsverbetering en kostenverlaging hand in hand kunnen gaan"
Ad de Jong
Bestuurder

De ouderenzorg komt door bezuinigingen onder steeds grotere druk te staan. ADC Performance Improvement laat bij zorgorganisatie QuaRijn zien dat het goed mogelijk is de kosten structureel te verlagen en tegelijkertijd de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

"Verlaging inkoopkosten met dubbele cijfers"
Reinout Scholtens
Directeur

Industriële toeleverancier Overeem in Ede, onderdeel van Aalberts Industries, liet de inkoop door ADC Performance Improvement onder de loep nemen. Het resultaat: een grote structurele verlaging van de inkoopkosten en strakkere processen.

'Fors bezuinigen zonder aantasting voorzieningenniveau.'
Ida Oostmeijer
Gemeentesecretaris

Stijgende uitgaven, dalende inkomsten en steeds grotere bezuinigingstaakstellingen. Welke gemeente heeft er niet mee te maken? Bij Assen blijkt substantieel te kunnen worden bezuinigd, terwijl de dienstverlening aan burgers en bedrijven op peil blijft. Met dank aan ADC.

"Bezuinigen zonder kwaliteit in te leveren"
Arjan Schonnewille, Martin Hofstra en Alex Wekema
Directie

Sociale diensten staan door bezuinigingen in combinatie met een toenemende werklast onder grote druk. De Intergemeentelijke Sociale Dienst van de gemeenten Aa & Hunze, Assen en Tynaarlo ontdekte dankzij ADC dat grote efficiencyverbeteringen mogelijk zijn met behoud van kwaliteit van dienstverlening. Het recept: procesoptimalisatie en een slimme operationele aansturing.

"Marktconforme contracten met kwalitatief hoogwaardige oplossingen"
Cécile Schobben
Managing Director

Het succesvolle Amsterdamse advocatenkantoor Kennedy Van der Laan nam met ADC de inkoop onder de loep. Kwaliteitsverhoging en kostenverlaging bleken hand in hand te gaan. De no cure no pay-aanpak smaakt naar meer.

'Structureel 23 procent lagere inkoopkosten.'
Kees Weijer
Algemeen directeur

Jeugdzorginstelling Lijn5 bespaarde ruim één miljoen euro op haar inkoop. Structureel. Want in een no cure no pay-project werden de resultaten geborgd. Betere contracten, soepeler processen. Een stevige basis voor een onzekere toekomst.

‘Implementatiekracht ADC levert structureel één miljoen euro op’
Ad Ewalts
Managing director

Bij merkartikelfabrikant Bruynzeel Storage Systems werd de inkoop onder de loep genomen. Dat leverde een grote besparing op en dat smaakte naar meer. Directeur Ad Ewalts vroeg ADC Performance Improvement daarom ook de productie te analyseren. Op basis van no cure no pay zag ADC kans het rendement jaarlijks met één miljoen euro te verbeteren.

'Beter concurreren dankzij efficiëntere processen, lagere kosten en een hogere leveringsbetrouwbaarheid.'
Norbert Hülsmann
Managing director

Inefficiënte bedrijfsprocessen en acute leveringsproblemen deden producent van opslagsystemen Dexion GmbH bijna de das om. Een team rendementsverbeteraars van ADC Performance Improvement zag kans de productie-efficiency fors te verhogen, de inkoopkosten aanzienlijk te verlagen en de leveringsbetrouwbaarheid te vergroten. Dexion heeft zo haar concurrentiepositie merkbaar versterkt. 

‘Alfa Delta Compendium heeft ons de kracht van inkoop laten zien.’
Chief financial officer
Fons van Sever

Het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern LambWeston wilde de cost base van haar secundaire spend sterk verlagen. Alfa Delta Compendium realiseerde in korte tijd een kostenbesparing van 20 procent. Met behoud van kwaliteit.

‘Inkoop zit nu in ons DNA, zonder dat wij inkopers zijn.’
Jaap Koomen
Programmamanager

Het Amsterdamse tankopslagbedrijf Eurotank (onderdeel van Vitol) deed goede zaken door de inschakeling van Alfa Delta Compendium. Niet alleen werden miljoenen bespaard op de (capex)inkoop, maar de inkoopfunctie werd geprofessionaliseerd, zonder ook maar één inkoper aan te stellen.

'Lagere kosten én een hogere kwaliteit door strakke no cure no pay-aanpak.'
Floor van Zuidam
Manager algemene zaken
ICS

Bij International Card Services gaan ze voor een acht, in alles wat ze doen. Het bedrijf, bekend van de VISA-card en de Mastercard, ontdekte dat het verlagen van de inkoopkosten prima samen kan gaan met kwaliteitsverhoging.

“Eigenlijk zou ieder bedrijf een gezondheidstest op het gebied van inkoop moeten laten uitvoeren.”
Luc Beyer
RAI-topman
RAI

De RAI (Rijwiel en Auto Industrie) is een begrip dat al decennialang synoniem is aan beurzen en tentoonstellingen. Wat hebben horecaondernemers, huisvrouwen, autofreaks en medewerkers van Alfa Delta Compendium met elkaar gemeen? Veel, want allemaal weten ze de RAI feilloos te vinden. In ruim 100 jaar is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste en drukst bezette tentoonstellings- en congresorganisaties ter wereld.

'Kostenverlaging en risicoreductie door inkoopprofessionalisering.'
Hans Poldervaart
Projectdirecteur

Dankzij een succesvol inkoopprofessionaliseringsproject op no cure no pay basis begint nu ook bij ROC Aventus de eerste winst bij inkoop. Omdat zij nu op inkoopgebied in control begint te komen, is de rechtmatigheid geborgd.

‘Rendementsverbetering door diep te graven en alles uit de kast te halen.’
Pierre Willems
Manager logistiek en supply chain EMEA

Zélfs bij het goed georganiseerde Scholle Packaging bleek, na diepgaand graafwerk, rendementsverbetering mogelijk. Dat is volgens manager logistiek en supply chain Pierre Willems te danken aan zowel de kundigheid als de volhardendheid van de mensen van ADC.

“We hebben een perfecte partnership”
Mark van Andel
CEO
UPS

Het bedrijf United Parcel Services Inc. (UPS) werd in 1907 opgericht in de Verenigde Staten. Van kleine boodschappendienst groeide het bedrijf in honderd jaar uit tot een multinational. Inmiddels is UPS naast Coca Cola en McDonalds één van de meest bekende merknamen ter wereld. UPS is de grootste pakketdienst ter wereld met meer dan 430.000 medewerkers. Ook andere cijfers ogen indrukwekkend. Zo had het aan de Amerikaanse beurs genoteerde bedrijf in 2008 een jaaromzet van meer dan 50 miljard US Dollar. Toonaangevend is UPS ook op het gebied van Logistiek, Forwarding en financiële en e-commerce services. In de ondersteuning van de wereldhandel kan de naam UPS niet meer gemist worden. UPS Supply Chain Solutions (UPS SCS) en Alfa Delta Compendium zijn tot volle tevredenheid business partners. Mark van Andel, CEO van UPS SCS in de Benelux licht, in het Tilburgse Benelux-hoofdkantoor, de samenwerking toe. Opvallend is overigens dat beide bedrijven veel overeenkomsten vertonen. “Snelheid, efficiency en klanttevredenheid staan bij UPS SCS en Alfa Delta Compendium hoog in het vaandel.”

'Hart voor de mens, hard voor de processen.'
Arnold Wijngaarden
Hoofd economische dienst

De Zuid-Limburgse zorginstelling Radar verbeterde zowel haar efficiency als effectiviteit. Dat komt uiteindelijk ten goede aan de vele duizenden verstandelijk gehandicapten waarvoor zij werkt.

"Menukaart blijkt groot succes te zijn"
Dick Knegt
Tactisch inkoper

Dick Knegt is tactisch inkoper bij Ballast Nedam. Samen met Alfa Delta Compendium stond hij aan de wieg van een nieuwe tak van sport van de dienstverlening van het Amsterdamse bedrijf. Met Alfa Delta Compendium ontwikkelde hij de zogenaamde menukaart. Op zijn kantoor spreekt hij over ‘zijn’ bedrijf, de menukaart en over het partnerschap met Alfa Delta Compendium. Lang hoeft hij niet na te denken over de vraag wat Alfa Delta Compendium de afgelopen jaren voor Ballast Nedam heeft betekend. “Alfa Delta Compendium ondersteunt op inkoopgebied Ballast Nedam uitstekend. Hun bevindingen en aanbevelingen na onderzoek worden keurig in een rapport gegoten en tot nu hebben we ons kunnen conformeren aan het advies. Het opstellen van de raamovereenkomsten doen we bij dit soort trajecten nog steeds zelf.”

Arie Slingerland
Manager Inkoop

Arie Slingerland is met zijn medewerkers verantwoordelijk voor de regie en coördinatie van het inkoopbeleid van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De naam van het ‘Erasmus’ is nog vrij nieuw. Eind jaren negentig ontstaat de organisatie na een samenvoeging van het Dijkzigt Ziekenhuis, het Sophia Kinderziekenhuis, de Daniel den Hoed kliniek en de medische faculteit van de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Het Erasmus MC is inmiddels het grootste en meest diverse universitaire medisch centrum in Nederland. De cijfers zijn indrukwekkend: 11.000 medewerkers met ruim 1.200 bedden bevinden zich verspreid over 4 locaties. Op het terrein van het oude Dijkzigt Ziekenhuis wordt de komende vijftien jaar volop gebouwd.

"Professioneel, efficiënt, daadkrachtig. Mijn probleem heeft Alfa Delta Compendium vakkundig opgelost."
Wendy Hoogenboom
Category Manager Fashion

Alfa Delta Compendium biedt een breed scala van financiële diensten aan klanten. Niet alleen geeft het advies bij aanbestedingen, het bedrijf levert ook inkoop- en kostenbesparingen bij klanten. Bedrijven kunnen echter ook een beroep doen op Alfa Delta Compendium als zij op interim basis een consultant op hun inkoopafdeling nodig hebben. Het bedrijf is een allround speler op financieel én inkoopgebied. Die meerwaarde op inkoopgebied bewijst haar tijdelijke inzet bij het wehkamp.nl. Wendy Hoogenboom is als Category Manager Fashion werkzaam bij het Zwolse bedrijf. Ter vervanging van een zieke medewerker zocht zij op interim basis een ervaren medewerker op haar inkoopafdeling. Zij kwam in contact met Alfa Delta Compendium. “Voor ons vormde de interim professional van Alfa Delta Compendium de perfecte match. Op het juiste moment, op de juiste plaats boden ze mij de juiste persoon.”